Residentie in het centrum van het hartje van de stad Mechelen.
De 8 luxueuze en ruime appartementen beantwoorden aan de strenge BEN-normen.


 Mossoux Architecten
 Paardenstraatje, Mechelen
 7 Appartementen
 2 Handelszaken

Luxueuze en ruime appartementen in het centrum van de stad

In Residentie De Lelie komen naast een mooie kiné-groepspraktijk  zeven appartementen en een handelspand met op de gelijkvloerse verdieping een parkeergarage voor 9 auto’s  alsook 10 bergingen. Het gaat in deze Residentie om lichtrijke appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers met terrassen. De meeste appartementen zijn heel ruim, overal is er een open gevoel. Ze beantwoorden aan de BEN-normen en zijn dus Bijna-Energie-Neutraal. COGIVA voldoet zo aan de normen die vanaf 2021 de standaard zullen zijn. Residentie De Lelie draagt bij aan een ecologisch verantwoorde leefomgeving en een lager energieverbruik. De afwerking gebeurt met kwaliteitsvolle, duurzame materialen die voor een luxueuze uitstraling zorgen.

Het ontwerp van Residentie De Lelie is van Mossoux Architecten uit Mechelen. Het sluit aan op de bestaande bouwprofielen, waardoor de verspringende gevels zorgen voor een uniek volumespel in de straat. Er gaat veel aandacht naar de interactie tussen de historische stadsomgeving en de nieuwe appartementen. Het project refereert aan een industriële hedendaagse architectuur, waarin licht en zicht wordt gecreëerd tussen de nieuwbouw en de overliggende historische woningen. 

Mossoux Architecten werd in 1984 opgericht. Hun speerpunt is kwalitatieve architectuur- en interieurprojecten met hedendaagse vormgeving. Naast nieuwbouw werken ze ook aan renovatieprojecten. Het gaat om een team van enthousiaste architecten en interieurarchitecten die projecten realiseren vanaf voorontwerp tot en met de oplevering. 

Het Paardenstraatje ligt vlakbij de Veemarkt waar vroeger vee verhandeld werd. Paarden werden in afwachting van een verkoop ondergebracht in het Paardenstraatje. Waar de nieuwe residentie komt, was er lang geleden een openbare wasplaats. Tot de jaren ’50 was er een industriële wasserij gevestigd, namelijk Wasserij De Lelie, waaraan de nieuwe residentie haar naam dankt. In 1954 kocht de familie De Coninck de gebouwen en deden ze dienst als opslagruimte voor haar zaak in sanitair.

"De eerste sporen van huizen in de straat dateren van de 14de eeuw. Uit archeologisch onderzoek en vondsten van bijvoorbeeld mooie vloeren, blijkt dat het een straat was met stijlvolle woningen. Toen er in 1835 een spoorweg werd aangelegd, kende Mechelen een bevolkingsexplosie en werden verschillende percelen van het Paardenstraatje opgesplitst", vertelt Guido De Coninck, zaakvoerder van Sanitair De Coninck. 

Guido De Coninck en zijn echtgenote vormen de derde generatie van Sanitair De Coninck die 90 jaar bestaat en specialiseren zich onder meer in aangepaste badkamers voor senioren.

De Franse kunstenaar Marcel Duchamp stuurde in 1917 een urinoir als kunstwerk naar een tentoonstelling in New York. Hij kreeg veel tegenwind, het werk werd pas veel jaren later ernstig genomen. 

Het bracht Guido De Coninck op het idee om kunstenaars 'iets' te laten doen met het materiaal uit zijn stock: badkuipen, lavabo’s, urinoirs, zeepbakjes... Het leverde grappige en originele werken op. 

Bruno Vermeiren is Master in Ceramics/Sculpture en hij realiseerde een urinoir met een fraaie print. Kaat Van Doren liet zich inspireren door Miroir Noir en glaskunst. Ze legt daarbij de link met de zwarte schermen van laptops en tablets waarmee we de hele wereld kunnen zien. 

In Residentie De Lelie verwerken wij, zoals steeds, onze immer innovatieve blik. Ditmaal is dat te merken aan iets ogenschijnlijk triviaal: de brievenbussen. 

Door de opmars van online winkelen en andere dienstverlening-aan-huis projecten, zijn traditionele brievenbussen niet langer voldoende. Iedereen verwacht steeds meer en grotere pakjes aan huis geleverd. Daarom stappen wij over op wat gemakkelijk de brievenbus van de toekomst (Bringme Box),  genoemd kan worden. De slimme brieven-bussen zullen voorzien zijn van grotere postvakken, die dankzij een slim en handig te gebruiken beheersysteem u toestaan, zelfs wanneer u niet thuis bent, op een veilige manier pakketjes, leveringen of maaltijdboxen te ontvangen.

Het Paardenstraatje is ideaal gelegen. De woonomgeving is rustig maar vlakbij het bruisende centrum van Mechelen. De Veemarkt op 20 meter wandelen is nieuw aangelegd en heeft voldoende parkeerplaats voor mogelijke bezoekers van de Residentie De Lelie. Er zijn ook heel goede verbindingen met het openbaar vervoer.

De Grote Markt ligt op een boogscheut, u kunt te voet naar winkels allerhande, een hapje eten, proeven van het culturele aanbod. Het is heerlijk om op het houten wandelpad over de Dijle te wandelen in hartje stad, om pittoreske buurten te verkennen, om de sfeer op te snuiven. De groene omgeving rond Mechelen biedt heel wat mogelijkheden om van de natuur te genieten. Planckendael is natuurlijk dichtbij. De afgelopen jaren maakt Mechelen een revival mee, het is er fijn thuiskomen!

Residentie De Lelie ligt in het centrum van Mechelen, tegen de Veemarkt aan, op amper 400 m van de Grote Markt. Daardoor kan u op wandelafstand alles vinden wat u nodig heeft. Denk daarbij aan een gezellige winkelbuurt of een kloppend uitgangshart. De ligging van de stad biedt u tevens toegang tot andere grote steden. Dat komt door een vlotte aansluiting op enkele belangrijke snelwegen, of met het openbaar vervoor via één van de twee stations.

BEN staat voor Bijna-energieneutraal bouwen. De belangrijkste pijlers zijn duurzaamheid en kwalitatief wonen. Er gelden normen voor energieverbruik, ventilatie en thermische isolatie, hernieuwbare energie… 

De Vlaamse overheid wil dat de BEN-normen in 2021 standaard zijn bij nieuwbouw. Dan heeft men het over de BEN-30 normen. COGIVA gaat deze norm nu reeds hanteren bij Residentie De Lelie. Het levert COGIVA de titel BEN-Voorloper op! Voor de toekomstige bewoners zijn er financiële voordelen zoals een lagere energiefactuur en gedurende 5 jaar, 50% korting op de onroerende voorheffing.

Mechelen is een aantrekkelijke stad geworden. Steeds meer mensen willen in onze stad komen wonen. Tegen 2030 naderen we stilaan de kaap van 100.000 inwoners.

Hoe gaan we onze stad daar op voorbereiden?

Het antwoord is voluit kiezen voor de stad. Ervoor zorgen dat huidige en toekomstige inwoners kwaliteitsvol kunnen wonen in een aantrekkelijke stedelijke omgeving. Daarom moeten we nu investeren in nieuwe woonuitbreidingsgebieden, onderwijs, zorg, kwaliteitsvolle architectuur, eigentijdse stadsvernieuwing en duurzame groene open ruimte.

De Mechelse aanpak staat dan ook voor een verstandig urbanisme, met voldoende variatie, waar alle bevolkingsgroepen ruimte krijgen om te leven, te leren, te werken en te ontspannen.
Kortom, maatwerk voor de uitdagingen van Mechelen.

Deze doordachte en dynamische stadsplanning wordt nu al vijftien jaar consequent doorgezet. De afgelopen jaren is ze zelfs nog in een stroomversnelling gekomen, waardoor Mechelen sneller dan ooit tevoren vernieuwt, vergroent en je blik verruimt. 

Contacteer ons
Contacteer ons!
Ik ga akkoord met de Privacyverklaring van COGIVA