PERSBERICHT: COGIVA geeft historische vleugel Hof van Egmont nieuwe toekomst.

PERSBERICHT:

COGIVA geeft historische vleugel Hof van Egmont nieuwe toekomst

Toekomstgerichte woonunits, gecombineerd met commerciële ruimte in centrum Mechelen


Mechelen, 27 juni 2022 – Stad Mechelen stelt COGIVA aan voor de herbestemming van het Hof van Egmont, eigendom van OCMW Mechelen, die de historische vleugel recent te koop aanbood. Uit de zes kandidaat-kopers is het het voorstel van ontwikkelaar COGIVA dat het meest wist te overtuigen, dankzij een duurzaam ontwerp en een mix van functies: handelspanden en horeca op het gelijkvloers en ruime, kwaliteitsvolle wooneenheden op de verdiepingen. “We zijn bijzonder trots dat we dit project mogen realiseren in Mechelen. De ontwerpen herwaarderen het erfgoed en brengen tegelijkertijd extra beleving aan de stadspoort. Bovendien realiseren we het project op een duurzame manier, zodat het gebouw klaar is voor de komende 50 jaar”, zegt Paul Cordier, managing partner van COGIVA. Stad Mechelen en COGIVA verwachten dat het project klaar zal zijn voor bewoning in 2026.
 

Het Hof van Egmont is gelegen op het K. Mercierplein, op de kruising van de Vesten en de centrumas tussen het marktplein en het station van Mechelen. De centrale ligging én de historische waarde van het pand, maken het ontwikkelingsdossier extra waardevol. Via een aanbesteding zette OCMW Mechelen het project in de markt. Zes ontwikkelaars tekenden in met hun bod en voorstel. Het is COGIVA die met een bod van 2.815.000 EUR en hun kwalitatief voorstel stad Mechelen wist te overtuigen:
 

“We zijn bijzonder trots dat we dit project mogen realiseren in Mechelen. Mechelen is een stad met een toekomstvisie en daar dragen wij met deze ontwikkeling, op deze unieke locatie, heel graag aan bij. Met COGIVA staan we bekend voor onze totaalaanpak, voor kwalitatieve, duurzame, geïntegreerde projecten die mens en ruimte opnieuw met elkaar verbinden. We kijken er naar uit om dit historisch belangrijk gebouw zowel langs de voor- als achterzijde te verfraaien en zowel aan de binnen- als buitenkant te ontwikkelen. Op die manier blazen we, samen met stad Mechelen, deze locatie nieuw leven in”, vertelt Paul Cordier, managing partner va COGIVA.


COGIVA is een projectontwikkelaar uit Keerbergen (Vlaams-Brabant), die zich in de markt onderscheidt omwille van de kwaliteit en duurzaamheid die ze in totaalprojecten brengen. Hiervoor werken ze samen met gespecialiseerde studie- en architectenbureaus. Ze hebben ervaring met het herbestemmen van gebouwen en sites, met referenties zoals het project Auweghem in Mechelen, Heffena in Heffen en de toekomstige herontwikkeling van Dijledonk, de oude Meuropsite in Rijmenam.
 

Combinatie van functies én duurzaamheid geven de doorslag

De combinatie van verschillende functies en de duurzame aanpak maakten dat COGIVA zich kon onderscheiden ten opzichte van de andere ingediende voorstellen. Het ontwerp combineert een commerciële invulling op het gelijkvloers met 9 ruime woonunits (2 duplexen van 290 m², 1 triplex van 303 m² en 6 appartementen tussen de 102 en 137 m² met inpandig terras of balkon aan de buitenkant) op de bovenverdiepingen. Op het gelijkvloers is ook mogelijkheid tot horeca, inclusief terras in een groene omgeving.

Het duurzame karakter van het voorstel van COGIVA blijkt onder meer uit het gebruik van duurzame bouwtechnieken, een ruime fietsenstalling in de kelder, de alternatieve parkeermogelijkheden in de buurt en als kers op de taart een orangerie als open, groene relatie tussen de gebouwen.
 

“Het gebouw en de omgeving opwaarderen en nieuwe functies en voorzieningen mogelijk maken, is een grote uitdaging. Toch zien we bij COGIVA vooral opportuniteiten. We willen het authentieke gebouw klaar maken voor de komende 50 jaar: meer comfort, minder energieverbruik en optimale, langdurige bruikbaarheid. Dit doen we niet alleen door het oude gebouw te verduurzamen, maar door naar het volledige plaatje te kijken en te zoeken naar een mix van kwalitatieve invullingen. We geloven dat we ook voor deze site in Mechelen de ecologische impact kunnen herleiden tot nul of zelfs energiepositief kunnen maken”, zegt Peter Breesch, managing partner van COGIVA


Ook bij stad Mechelen weerklinkt enthousiasme over de nieuwe stadsontwikkeling:
 

“We zijn ervan overtuigd dat dit gebouw op een duurzame manier wordt ingericht en dat de historische waarde van het monument wordt gerespecteerd. Bovendien betekent het een opwaardering voor de omgeving met o.a. de tweezijdige oriëntatie van het gebouw. Ook de achtergevel wordt mooi en past in het totaalplaatje dat we als stad voor ogen hebben”, zegt Koen Anciaux, schepen van Monumenten en Eigendommen.

Een zeer goede invulling op een toplocatie nabij het station en vlakbij het stadcentrum. De mogelijkheden voor de toekomstige invulling voor de rest van de site worden momenteel bekeken door middel van een haalbaarheidsstudie. De ambitie is om het hoofdgebouw in de tweede helft van dit jaar op de markt te brengen. Belangrijk hierbij is dat het toekomstige project zich op een goede manier dient aan te sluiten bij De Potterij en The Impact Factory”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling


Er wordt verwacht dat het project tegen midden 2026 opgeleverd zal zijn. Het zorgverblijf dat vandaag in de gebouwen zit, mag het pand kosteloos gebruiken tot eind 2022.

 

Bericht gepubliceerd op
 27 juni 2022


 Terug naar het overzicht