Meurop & Dijledonk in de kijker op Erfgoeddag 2021

Meurop & Dijledonk in de kijker op Erfgoeddag 2021

20 in 2021. Zoveel jaar bestaat het feest van het cultureel erfgoed al!  Op deze feestelijke editie van 24 & 25 april 2021 nemen oude én nieuwe verhalen op ons reconversieproject Dijledonk een bijzonder plaatsje in.

Als Open Monumentendag de jaarlijkse feestdag is waarbij onroerend erfgoed wordt opengesteld in het najaar, dan is Erfgoeddag eind april het publieksmoment in Vlaanderen en Brussel voor roerend en immaterieel erfgoed. Het iconische meubelbedrijf Meurop dat er tot in 1980 actief was schreef in Rijmenam jarenlang collectieve geschiedenis. In de golden sixties keek heel het land uit om de kleurrijke en levendige Meurop-folders met haar aantrekkelijke en betaalbare designmeubelen in de brievenbus te vinden. Het Meurop-meubilair van toen en de in Rijmenam geproduceerde ontwerpen van Pierre Guariche ea. zijn vandaag opnieuw erg gegeerd vooral bij vintage liefhebbers.

De projectontwikkelaars COGIVA & PSR-Jan De Nul Group zijn verheugd om in samenwerking met de Gemeente Bonheiden en het creatief collectief Imaginair, dit weekend een inspirerend én coronaproof cultureel erfgoedprogramma met als thema ‘De Nacht’ te kunnen hosten op de gebiedsontwikkeling Dijledonk.


Ontdek hier het volledige programma op Dijledonk in het kader van Erfgoeddag 2021:

 

OPENING THEATRALE EXPO: MEUROP UIT DE KAST

I.s.m. Imaginair

Geïnspireerd door het rijke verleden van de site, doorkruiste Imaginair het land op zoek naar de originele Meurop-meubels, om ze terug thuis te brengen in de fabriek waar ze werden gemaakt.

Op Erfgoeddag 2021 ontdek je niet alleen het indrukwekkende Brutalistische fabrieksgebouw van architect Hugo Van Kuyck, er is ook de sprekende Meurop-expo. Het thema ‘De Nacht’ ademt verhalen en geheimen. In decors van weleer komt het verleden opnieuw tot leven. Met een Imaginaire touch, heet de tijd van toen je welkom! Voor de theatrale expo 'Meurop uit de kast', maakte Imaginair nieuwe beelden bij oude verhalen.

Verwacht een expo als een vertelling, met naast echte mensen, ook echte meubels in de hoofdrol. Ze laten de meubels aan het woord, ze brengen ze opnieuw tot leven. Ze gaan op zoek naar de verhalen die in hun geheugen zijn gegrift. Ze verklanken de gesprekken die in hun gezelschap zijn gevoerd. Imaginair en tegelijk theatraal, net zoals het leven zelf.

Verwacht een theatrale expo die tot de verbeelding spreekt.

Plan hier je bezoek

 

 

DIGITALE ERFGOEDWANDELING ‘NACHT’ IN RIJMENAM-CENTRUM

I.s.m. Gemeente Bonheiden

Vanaf zaterdag 24 april brengt de Erfgoedwandeling jou en je 'bubbel' langsheen historische locaties in Rijmenam-centrum 'met een verhaal'.

En dat mag je heel letterlijk nemen want op elke locatie kan je een QR-code inscannen. Je krijgt dan verrassende 'digitale' vertellingen van Jaak Van Assche (ereschepen en bestuurslid Cultuurraad) en Luc Vangeel (voorzitter Heemkring 't Hoefyser). Samen met een 'digitale' Natuurpunt-gids ontdek je onder meer het 'nachtleven' van de kerkuil die in de toren van de Sint-Martinuskerk woont.  

Ook de rijke geschiedenis van de erfgoedsite Meurop werd terug tot leven gebracht door de meesterverteller Jaak Van Assche. Zijn verhaal hieronder is alvast een voorproefje en warme uitnodiging om alle digitale erfgoedverhalen al wandelend te gaan ontdekken!

De QR-codes blijven hangen tot 31 december 2021.

Meer info over de digitale erfgoedwandeling in Rijmenam

Download hier het volledige wandelbrochure

 

 

Bericht gepubliceerd op
 23 april 2021


 Terug naar het overzicht